Registruj se!

Particiranje SD kartice

<<

eeprom

Korisnikov avatar

Android Početnik

Pridružio se: Sre Jan 04, 2012 1:15 pm

Podelio: 0 Zahvalnica

Ima: 0 Zahvalnica

Telefon: HTC Desire

Android OS: 2.3 Gingerbread

Mobilni operater: Telenor

ROM: CM7

Post Pon Sep 10, 2012 11:55 am

Re: Custom Rom "Marina"

lanarasa je napisao:sto se tice particija na kartici skini .MiniTool Partition Wizard Home Edition. instaliraj na komp i evo ukratko objasnjenje .....

1 pokrenuti Minitool
2. na particiju (sd card) kliknemo desnim misem i odaberemo move/resize
3. s desnog kraja klizacem smanjimo particuju za onoliko kolko nam je potrebno za ext otprilike na 8 gb sd
kreirati 500 mb ext2 (vise od 1 gb moze biti problematicno).
4.na dugme applay -primeni na vrhu levo pritisnuti i sacekati da zavsi i izbaci ok.
5. na novi deo prazne particije kliknuti desnim misem i odabrati formatiranje i tu kad otvori prozor
odabrati file system ext2, create as primary.
cluster size 4kb i upisati ime u partition label npr ext2.
6. pritisnuti ok i opet gore levo applay i kad zavrsi ugasiti minitool ...

Smanjim particiju na koliko hoću, u mom slučaju 14GB, i šta stavim od podešavanja?! FAT32, Primary...? Kad kreiram tu drugu Ext2 od 500MB i idem na APPLY šta misliš pod novi deo prazne particije?! Jeli to ova od 14GB koju ću da koristim za skladištenje podataka ili ova Ext2 koja mi treba za aplikacije? Ovu Ext2 kasnije ne mogu da formatiram kada odradim APPLY. A ako formatiram ovu od 14GB na način, file system ext2, create as primary. cluster size 4kb i upisati ime u partition label npr ext2, ne vidi je My Computer!
Poslednji put menjao PAGZLY dana Pon Sep 10, 2012 12:00 pm, izmenjena samo jedanput
Razlog: PREBAČEN POST
<<

dufko

Korisnikov avatar

Android Geek

Pridružio se: Pon Jun 25, 2012 4:03 pm

Podelio: 9 zahvalnica

Ima: 16 zahvalnica

Telefon: Motorola Motoluxe

Mobilni operater: MTS

ROM: MotoRox ROM by enox

Post Pon Sep 10, 2012 12:32 pm

Re: Particiranje SD kartice

Off -
Ljudi, ako ste nepismeni onda se prvo opismenite (bilo da je literalno, funkcionalno, informaciono ili već kako) pa onda pišite po forumu. Da ste samo jednom pokrenuli pretragu ili search i ukucali šta hoćete, odvojili malo vremena na čitanje i pokušali da shvatite bilo bi vam jasno! A takođe i oni koji su nešto provalili pa hoće da podele sa drugima neka se isto malo opismene pre nego li podele tu svoju mudrost nekome!

Elem, što se tiče particiranja, iako je to već XXX puta napisano - particija za skladištenje podataka je FAT32 i nju vidi kompjuter i ona mora da bude prva (pročitajte malo po forumu za probleme i varijante kod raznih ROM-ova). Particija koja će da bude proširenje interne memorije i koja će da radi i kad se fon nakači na komp je ext2, ext3 ili ext4 (opet kažem, pročitajte malo o vašem telefonu) i ona je druga po redu i nju komp ne vidi niti treba da je vidi :)
Znači kod tebe tih 14 GB će biti FAT32, stavi da je to Primary, ostatak će ti biti ext2 ali lepo piše da može biti problema ako je ext2 veće od gigabajta i čovek je predložio da se stavi 500 MB. U tvom slučaju ti stavi 2 GB da bude ext2 jer pretpostavljam da ti je SD od 16 GB pa ako ne bude radilo, ti udri ponovo i smanjuj veličinu za ext2.

Ako se ne razumete u nešto i ne znate nešto - bolje je da čitate forum i 2 sata nego da upropastite telefon za 5 minuta :)
<<

stiw47

Korisnikov avatar

Globalni moderator

Pridružio se: Sre Mar 23, 2011 6:56 pm

Podelio: 48 zahvalnica

Ima: 102 zahvalnica

Telefon: HTC Wildfire

ROM: SplashMOD v2.0

Post Pon Sep 10, 2012 2:27 pm

Ne znam otkud i dalje tolika muka oko ovih particija kad je stvarno sve napisano.

-varijanta1: ako se particije prave preko mini tool partition wizard-a ili nekog drugog programa na racunaru, moraju se napraviti tako da i fat32 i ext budu primary. Samo tako ce sve raditi kako treba. Ext se nikad nece pojavljivati u my computer u windowsu jer je to linux file system, niti je potrebno da se pojavljuje.

-varijanta2: ext particiju koja sluzi prosirenju interne memorije android telefona, ne znam zasto bi bilo ko pravio bilo kakvim programom na racunaru kad je najbrze, najjednostavnije i najsigurnije napraviti je na samom telefonu kroz clockworkmod recovery.

P.S. (ovo je jako jako redak slucaj) Vidjao sam na nekim starijim romovima koji ne podrzavaju ext particije da kaze da je kartica neispravna i trazi da je formatira.

P.S.2 Mislim da velicina ext particije ne smeta, licno koristim ext4 particiju od 2gb na transcend kartici 16gb klasa 4 na low end telefonu i sve sljaka kao sat i to svajcarski.
Na ovom svetu mogu da kažem što se dešava da nije istina...
<<

eeprom

Korisnikov avatar

Android Početnik

Pridružio se: Sre Jan 04, 2012 1:15 pm

Telefon: HTC Desire

ROM: CM7

Post Uto Sep 11, 2012 5:58 am

Rešen problem!
Izvinjavam se svima koji su se iznervirali mojim pitanjem, jednostavno mi nije bilo jasno gde grešim s obzirom da sam sve odradio kao što sam i ranije radio sa istom karticom ali na HTC Desire-u dok je ovde bio Alcatel One Touch u pitanju. Tako dam sam ovde izbacio treću SWAP particiju i ext2 sam smanjio na 500MB, 4KB.
U principu hvala svima sa ovog foruma koji imaju dobru volju da pomažu drugima!
<<

T@RGET

Korisnikov avatar

Android Novajlija

Pridružio se: Sre Sep 12, 2012 12:12 am

Telefon: Sony Ericsson Xpreria X10

ROM: Cyanogen Mod 7

Post Sre Sep 12, 2012 6:59 pm

nesto sam se zezao sa karticom i formatiranjem i na kraju sam je formatirao na FAT32 kako je i bilo. i od tada kada prikljucim na usb nece da mi pokaze karticu u my computer. Koristio sam partition wizard.
<<

aZZo

Korisnikov avatar

Globalni moderator

Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 8:28 pm

Ima: 370 zahvalnica

Telefon: ZTE Grand X

Android OS: 4.0 Ice Cream Sandwich

ROM: Nije fabrički

Post Sre Sep 12, 2012 8:57 pm

T@RGET je napisao:nesto sam se zezao sa karticom i formatiranjem i na kraju sam je formatirao na FAT32 kako je i bilo. i od tada kada prikljucim na usb nece da mi pokaze karticu u my computer. Koristio sam partition wizard.

Eto. Ko zna koji put da se ovo pojavi na forumu. A lepo postoje napisani tutorijali i to na srpskom kako se particira kartica, ali džabe....

Kupi novu, šta da ti kažem.
ıllıllı aZZo ıllıllı
ako vam već ne radi mozak, radi vam Pretraga!
<<

T@RGET

Korisnikov avatar

Android Novajlija

Pridružio se: Sre Sep 12, 2012 12:12 am

Telefon: Sony Ericsson Xpreria X10

ROM: Cyanogen Mod 7

Post Sre Sep 12, 2012 10:26 pm

aZZo je napisao:
T@RGET je napisao:nesto sam se zezao sa karticom i formatiranjem i na kraju sam je formatirao na FAT32 kako je i bilo. i od tada kada prikljucim na usb nece da mi pokaze karticu u my computer. Koristio sam partition wizard.

Eto. Ko zna koji put da se ovo pojavi na forumu. A lepo postoje napisani tutorijali i to na srpskom kako se particira kartica, ali džabe....

trazio sam ali nisam nasao :/ moze link?
PS: kako moze da se pokvari kartica na taj nacin? :p
<<

aZZo

Korisnikov avatar

Globalni moderator

Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 8:28 pm

Ima: 370 zahvalnica

Telefon: ZTE Grand X

Android OS: 4.0 Ice Cream Sandwich

ROM: Nije fabrički

Post Čet Sep 13, 2012 3:12 am

T@RGET je napisao:
aZZo je napisao:

trazio sam ali nisam nasao :/ moze link?
PS: kako moze da se pokvari kartica na taj nacin? :p

[Obavezno pročitati] Lista najčešće postavljanih pitanja
ıllıllı aZZo ıllıllı
ako vam već ne radi mozak, radi vam Pretraga!
<<

zoograf

Android Novajlija

Pridružio se: Pon Maj 28, 2012 11:08 pm

Telefon: HTC Wildfire S (Marvel)

ROM: Fabrički

Post Sub Sep 15, 2012 6:36 pm

ROM managerom sam napravio ext2. particiju.Rebootovao.Vratio sve na karticu ( preko card readera sa računara ).Link2SD napravo slriptu i sve lepo krenulo.Ali kada kreiram link na SD " neka app Linked -> SD Card, istovremeno se oglasi i App 2 SD pro sa svojim obaveštenjen da je ta " neka app"movable i nudi opciju da je ona premesti na SD. Do tada stoji u i zauzima phone memory.Ako je tada premestim sa APP2 SD , ona stvaro ode na SD ali se gubi tada link tu sd, tj i tamo se vidi da se samo na SD a da nije linkovana - kao da su ove dve aplikacije u sukobu.
Znači ono što Link2 SD linkuje na SD, APP2 SD vidi kao pokretnu i ako je ona prebaci , pukne link .
HTC WS S stock Rom, Link 2,2,3 App2SD pro 2.57
<<

PAGZLY

Korisnikov avatar

Globalni moderator

Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 10:07 pm

Podelio: 5 zahvalnica

Ima: 1636 zahvalnica

Telefon: Huawei Ascend G300

ROM: Moj-B899

Post Sub Sep 15, 2012 6:41 pm

Zar ne vidiš da su ti ta dva programa u sukobu? Odluči se za jedan a drugi obriši.
1. Pročitajte pravila Foruma!
2. Pročitajte forum pre nego što postavite pitanje!
3. PRIVATNE PORUKE SU MI ISKLJUČENE, sve što vas interesuje pitajte na forumu!

1 3 5

├┼┼┐ http://mfi.re/?42k376h

2 4 6 R
PrethodniSledeća

Povratak na FAQ - Najčešća pitanja