[TUT] Unlock,ROOT,Recovery,ROM...

Tutorijal za početnike, a i za one koji se ne osećaju tako
Verzija-2
Ne zaboravite da:
SVE RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST!!!
i da sve dobro pročitate i protumačite!
1. korak: Drajveri
Drajveri služe za komunikaciju Kompjutera i Telefona i neophodni su za povezivanje i rad uredjaja.
2. korak: Otključavanje.
Ako vam je uredjaj kodiran na neku mrežu treba da ga otključate jer ga nećete moći koristiti.
3. korak: ROOtovanje
Ubacivanje Superuser privilegije, tj totalnu kontrolu nad uredjajem i izmenu sistema.
4. korak: Recovery
Služi kao pomoćni sistem za spašavanje i instalaciju Sistema, sadrži razne opcije i pomagala.
Ovo su osnovni koraci, tj redosled radnje koje morate da ispoštujete. Korak 2 je nepohodan u slučaju kada je tel kodiran. Ako nije, nema potrebe za tim.
Sve ostalo možete naknadno da uradite. Kao ubacivanje CUSTOM ROMa/ Sistema, particiranje kartice, instaliranje novog superuser-a i drugo.
Sadržaj (šta vas sve čeka u narednom tekstu) :
1. Drajveri
2. Otključavanje / Unlock
3. Root
4. Recovery
5. Sistem / ROM
6. Particiranje SD kartice
Razno:
1. Telenor STOCK / Original ROM
2. Lista ROMova
3. Lista STOCK romova
4. Grafički drajveri za GPU, Adreno 200
5. Program koji Automatski menja MAC Adresu (WiFi problem)
Za početak trebaju vam Drajveri. Proverite pre svega da li imate ispravno instaliran Android SDK.
Drajveri za su za Win XP/Win7. Priključite telefon pa pokrenite Setup.
- Posle instalacije drajvera ostavite telefon konektovan na komp putem kabla, ugasite ga pa upalite. Tada će se instalirati svi dodatni drajveri za ADB i ostalo.
Evo slika kako treba to da izgleda u Device Manageru. Kod mene su dobro instalirani drajveri i sve radi.
Windows XP - Service Pack 3. Na Win7 verovatno drugačije izgleda.

Za otključavanje pogledajte ova dva video fajla. Ja nisam otključavao uredjaj tako da ovo nije provereno.
Programi za Otključavanje:
VAŽNO!!!
Neki korisnici su imali problema pri ROOTovanju, tako da sada imate dva principa. Oba su veoma lagana.
1. Superboot
Ovaj princip radi samo za Android verzije 2.3.4.
Proverite vašu verziju, Settings - About phone
Ako nije jedna od ove dve ne radite ovaj korak!
Skinuti arhivu. Raspakovati na komp. Povezati telefon. Omogućiti opciju USB Debuging i pokrenuti install-superboot-windows iz foldera.
2. IMG flash.
Ovo je takodje ROOT za verzije 2.3.4 i 2.3.5 samo drugačiji princip ROOTa.
Skinuti arhivu. Raspakovati na komp. Povezati telefon. Omogućiti opciju USB Debuging i pokrenuti 1_Install_Android_2.3.4_root ili 1_Install_Android_2.3.5_root zavisno od vašeg Android sistema.
Proverite vašu verziju, Settings - About phone
ClockworkMod 4.0.1.4
Skinuti arhivu. Raspakovati na komp. Povezati telefon. Omogućiti opciju USB Debuging i pokrenuti install-recovery-windows iz foldera.
*Postoji i verzija 5 ClockworkMod recovery-ja samo nešto zezaju kontrole pa je onemogućeno kretanje kroz Recovery. i verzija 4 sasvim odlično radi posao. Provereno.
VAŽNO!!!
Postoji opcija privremenog BOOT-a u Recovery, tj bez upisa recovery-ja u memoriju. Ovo je dobro ako radite backup vašeg Originalnog ROM-a radi kasnijeg odlaska u servis jer se ROOT-om gubi garancija a morate da vratite sve kako je bilo kad je uzet telefon.
To će te uraditi tako što morate da izmenite parametre u instalacijonom fajlu.
Potrebno je da na fajl install-recovery-windows.bat idete desnim klikom miša, pa na EDIT i sadržaj zamenite sa sledećim (obrišete sve i ovo ubacite):
adb-windows.exe reboot bootloader
fastboot-windows.exe boot clockworkmod.img
Posle idete na File – Save as pa pod
File name upišite: "boot-recovery-windows.bat" (naravno bez navodnika)
Save as type: All files.
Pokrenite fajl i bootujte uredjaj u privremeni mod.
- Verzija 2 kroz Recovey Manager
Hvala korisniku poTTa20
Ulazak u Recovery Volume down + Power dugme
Držite dugmiće zajedno i kada drugi put telefon zavibrira, tada pustite oba dugmeta.
Kretanje kroz recovery vršite pomoću Volume UP i DOWN. Potvrda opcije na HOME. A vraćanje nazad na BACK dugme.
Kada udjete u Recovery idite na Backup & restore - Backup i sačekajte da se to završi.
Posle uradite sledeće:
1. Wipe Data/Factory reset
2. Wipe cache partition
3. Advanced - Wipe dalvik cache
4. Advanced - Wipe battery stats
Kada ste sve završili, vratite se na početni Meni pritiskom na Back dugme. Izaberite Install zip from SD card - Choose zip from SD card. Pronadjite ROM na vašoj kartici i sačekajte.
Kad se sve završi, vratite se na početni Meni i izaberite Reboot system now.
Particiranje kartice služi da se na Vašoj memorijskoj kartici napravi dodatna particija na koju će se smeštati aplikacije. Sa ovom opcijom imaćete više slobodnog mesta na vašoj memoriji telefona.
Recovery pravi EXT-3 tip particije.
Napomena: Ovaj proces formatira čitavu SD karticu te se sav sadržaj sa nje briše. Uradite Backup iste ako je potrebno.
izaberite: Advanced - Partition SD card
za izbor veličine particije to je čisto na vama. Ako imate veću karticu, stavite veću particiju.
za izbor Swap size izaberite 0 i sačekajte da se operacija završi.
- Kako particionisati SD karticu
- Particiranje SD kartice preko racunara (tezi nacin)
Sa ROOTom dolazi starija verzije Superuser-a pa je potrebno uraditi njegov update preko instalacije sa marketa.
Market
Kada istalirate superuser app, povežite se na net, udjite u app. Menu - preferences pa na Su binary (tap to check for updates)
Telenor STOCK / Original ROM
ORIGINAL ZTE SKATE ROM - (Telenor)-174130B0326GB_TELENOR_P743TV1.0.0B01
Rom bekapovan kroz Recovery:
Hvala korisniku Klisko
VIP Stock ROM - CWM install
Lista ROMova za ZTE Skate/Orange Monte Carlo
Lista STOCK romova
Grafički drajveri za GPU, Adreno 200
Poboljšavaju grafičke pefromanse. Na Modaco forumu ljudi potvrdjuju ovo. Ja još nisam probao.
edit:
potvrdjeno sa moje strane. Na Antutu dobijem 400 poena više.
Program koji Automatski menja MAC Adresu (WiFi problem)
Jedna veoma dobra Tema. Ima dosta stvari objašnjeno, ali na engleskom. Vredi pogledati.
Ako vas još nešto zanima u vezi ZTA Skate telefona, sve informacije su dostupne na Modaco forumu.
XDA forum je odbio podršku modelu.
Razlog: update
ako vam već ne radi mozak, radi vam Pretraga!